Domácí barvení přízí

Jsme nadšenci do barev, a proto jsme se rozhodli všem ve spolupráci se společností Etrofil otevřít svět kreativních možností barvení příze. Domácí barvení příze je snadné. Není ani nutné tolik místa, kolik byste si mohli myslet. Zatím co jsme naší první přízi / bavlněnou šňůru Abigail /, navrhly u nás v obýváku, první příze Etrofil, nabarvil ve vlastní kuchyni.

Díky vlastní barvírně dnes již Etrofil ročně nabarví 3 600 tun přízí, tak máme možnost se s Vámi podělit o několik zkušeností. Pakliže se Vám text líbí, budeme rádi pokud jej ohodnotíte. Pro odvážné jsme také připravili set ve kterém naleznete vše co k nabarvení vlastní příze potřebujete výbavu na háčkování a jehlice.

Tento text obsahuje kreativní barvicí projekty pro začátečníky, a to s použitím běžného vybavení domácnosti. Tyto techniky jsou určeny jak pro barvení vlny, tak i jiných proteinových vláken (včetně hedvábí, alpaky, kašmíru a mohéru) a nylonu pomocí syntetických barviv. Metody pro práci s přírodními barvivy a barvení celulózových vláken (jako je bavlna a bambus) jsou trochu odlišné a v této brožuře se jimi nezabýváme. / O vláknech, jejich třízení a vlastnostech se dočtete v jiném našem článku Textilní vlákna.

Jak barvení příze funguje

Pro barvení vlny a proteinových vláken existují dvě podmínky: kyselé prostředí a teplo. K vytvoření kyselého prostředí a navázání pigmentu na přízi se používá buď kyselina citronová nebo bílý ocet (kyselina octová). My preferujeme kyselinu citrónovou, neboť je bez zápachu. Někteří domácí barvíři však používají bílý ocet, protože je snadno dostupný v obchodech s potravinami. Proto se taky může stát, že méně kvalitní příze tzv páchnou. Teplo je nezbytné k tomu, aby se barvivo rychle omylo.

Zahřívání přízi nepoškodí, ale existuje riziko plstění, dojde-li u příze k tepelnému šoku v důsledku rychlého ochlazení či třepení. U hedvábí je nutno postupovat obzvláště opatrně, neboť přestože se neplstí, může při zahřátí nad 80°C ztratit svůj lesk.

A co sůl?

O soli (chloridu sodném) se často říká, že je nezbytná k fixaci barviva, ale sůl není ani fixátor ani nezbytná složka. Sůl působí jako vyrovnávací činidlo, zpomaluje vstřebávání barviva a umožňuje rovnoměrnější zbarvení. Profesionální barvíři k barvení používají glauberovu sůl (síran sodný), neboť nepřispívá ke korozi zařízení. Nicméně pro příležitostné domácí barvení je běžná domácí sůl dostatečná.

 Etrofil: Tónová variace je to, co dává ručně barvené přízi její charakter, takže sůl je jen málokdy nezbytná.

Výběr příze pro barvení

Začátečníkům doporučujeme vlnu s úpravou superwash, neboť dobře vstřebává barvivo, díky čemuž na ní lze aplikovat široké spektrum technik, a navíc je téměř nemožné, aby u ní došlo k plstění. S hladkými přízemi o střední tloušťce se pracuje nejsnadněji. Kartáčované a jemné příze se snadno zamotávají a jsou proto nejlepší pro metody vyžadující minimální manipulaci. Hedvábí, alpaka a neošetřené vlny je obtížnější obarvit a jsou nejvhodnější pro barvení ponořením. Před barvením může být nutné je vyprat a obvykle je u nich lepší delší doba namáčení, nejlépe přes noc.

Pigmenty

Chemie barviv je rozsáhlým a složitým oborem a na trhu existuje mnoho různých typů barviv. Mezi nejčastěji používaná barviva pro příze patří kyselá barviva a reaktivní barviva, jenž jsou vhodná pro techniky uvedené v tomto textu. Etrofil používá především reaktivní barviva značky Procion MX. Reaktivní barviva jsou určena pro celulózová vlákna, ale fungují také dobře na vlnu s úpravou superwash. Tato barviva upřednostňujeme, neboť jsou netoxická a mají vysokou stálost barvy. Při použití reaktivních barviv však může být velmi obtížné dosáhnout rovnoměrného zbarvení, ale nám se takto vzniklé tónování líbí.

Skupina kyselých barviv je takto nazývána, neboť pro svou fixaci potřebují kyselé prostředí (nejsou vyrobeny z kyseliny). Mezi barvíři příze jsou velmi oblíbená a k dispozici je několik různých tříd: „Milling“ barviva jsou snadná na použití, nabízejí dobrou barevnou stálost při praní a hodí se pro kreativní barvení; běžná jsou rovněž „vyrovnávací“ barviva, jenž vytvářejí jednotnou barvu, ale nejsou tak odolná proti praní, pokud nejsou fixována silnými kyselinami.

Některé značky kyselých barviv mají problémy s toxicitou, což nemusí být z obalu zřejmé.

Bezpečnost

Barviva a jiné barvicí chemikálie nesmí používat děti.

Zacházení s kyselinou citronovou a octem

Obě látky jsou netoxické, jedná se o slabé kyseliny vyskytující se přirozeně a v mnoha potravinách, avšak citlivou pokožku mohou podráždit, a to jak v koncentrované formě, tak v roztoku.

  • Při manipulaci s krystalky kyseliny citronové, octem a kyselými roztoky vždy noste rukavice. V případě styku s kůží nebo očima zasaženou oblast důkladně opláchněte vodou. Pokud podráždění přetrvává, vyhledejte lékařskou pomoc.

Manipulace s barvivy

 Barviva jsou jemné prášky vyžadující opatrné zacházení.

  • Abyste předešli skvrnám na kůži nebo oděvu, noste vždy rukavice a zástěru.
  • Chraňte pracovní povrchy. Pokud přijde barvivo do styku s kuchyňskými povrchy, co nejdříve je očistěte odbarvovacím prostředkem nebo domácím čisticím prostředkem, aby nedošlo k tvorbě skvrn.
  • Nejvhodnější je oddělit zvláštní vybavení určené pouze pro barvení a pro přípravu pokrmů. Není-li to možné, používejte pouze kuchyňské vybavení vyrobené z nereaktivních materiálů (např. nerezová ocel a sklo typu Pyrex) a použité vybavení důkladně omyjte saponátem. Plasty mohou s chemikáliemi v barvivech reagovat a absorbovat je, a proto se poté nesmí používat k přípravě pokrmů.
  • Pigmentový prášek může při vdechnutí způsobit podráždění dýchacích cest. Nepoužívejte jej proto v místech se silným prouděním vzduchu. Pokud manipulujete s velkým množstvím barviva nebo trpíte respiračními potížemi, jako je astma, je vhodné při práci používat dobře padnoucí masku s filtrem částic.
  • Zatímco některá textilní barviva jsou bezpečná z potravinářského hlediska, jiná mohou být toxická a způsobit podráždění kůže nebo očí. Přečtěte si bezpečnostní list k danému barvivu a zjistěte, zda nevyžaduje zvláštní zacházení. Při kontaktu s kůží důkladně opláchněte vodou. Pokud podráždění přetrvává, vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Často se má za to, že pokud roztok barviva přestane barvit (odpadní voda je čirá), je odpadní voda neškodná – NENÍ TO PRAVDA. Barvení je chemická reakce produkující odpadní chemické látky, v některých případech jedovaté těžké kovy, jako je chrom. S odpadní kapalinou je proto nutno zacházet stejně jako s roztokem barviva.

Obecné techniky

Základní dovednosti týkající se techniky barvení jsou popsány na stránkách 7-8.

 Příprava příze

Příze v klubíčku je nutno navinout do přaden, aby se barvivo dostalo do všech pramenů. Přadena uvažte na třech místech pomocí nebarvené zbytkové příze (ideálně bavlny), aby se minimalizovalo zamotávání během barvení. (Tento krok lze přeskočit, pokud používáte příze z našich sad, jenž jsou předem svázané, stačí přadeno rozbalit.)

 Namáčení

 Předmáčená příze v kyselém roztoku podporuje rovnoměrné vstřebávání barviva.

 MATERIÁLY A POMŮCKY

  • 10g krystalků kyseliny citronové nebo 15 ml bílého octa na 100g příze
  • Velká nerezová nebo skleněná mísa
  • Dostatek teplé vody na zalití příze (asi 1 litr na 100g, avšak přesné množství zde není důležité)

POSTUP

 ! Při manipulaci s kyselinou citronovou, octem nebo kyselým roztokem noste rukavice.

  1. Pokud používáte kyselinu citronovou: Nasypte krystalky kyseliny citronové do mísy, přidejte šálek vroucí vody a důkladně míchejte, dokud se krystalky nerozpustí.

Pokud používáte bílý ocet: Nalijte ocet do mísy.

  1. Přidejte teplou vodu a kapku prostředku na mytí nádobí a dobře promíchejte.
  2. Do kyselého roztoku vložte přízi a jemně ji ponořte celou k usnadnění vstřebání roztoku. Nechte roztok do příze vsáknout na 30 minut nebo déle u hedvábí, alpaky, neošetřené vlny atd.
  3. Vyjměte přízi z kyselého roztoku a jemně vyždímejte přebytečnou kapalinu.

Míchání barvicího roztoku

Většina technik barvení popsaných v této brožuře vyžaduje rozpuštění barviva v roztoku vody. Roztoky barviva lze míchat pro vytvoření nových barev a uchovávat pro budoucí použití. 

MATERIÁLY A POMŮCKY

  • 0,5g barviva a 100 ml vody pro silný roztok
  • Dřevěné míchátko na kávu nebo nerezová lžička
  • Čistá sklenice s dobře přiléhajícím víčkem

POSTUP

! Při manipulaci s práškovým barvivem postupujte dle bezpečnostních na straně 3.

  1. Nasypte barvivo do sklenice, přidejte lžičku horké vody a míchejte, dokud se nevytvoří jemná pasta. Obzvláště obtížné je rozpuštění žlutých a zelených barviv – pro tyto barvy použijte vroucí vodu. Před pokračováním na další krok zkontrolujte, zda je barvivo zcela rozpuštěno a zda nejsou ve směsi hrudky.
  2. Přilijte příslušné množství vody a dobře promíchejte. Roztok použijte tak, jak je, pro syté barvy, nebo jej až 10x nařeďte pro méně syté barvy. Barvicí účinek můžete otestovat kápnutím malého množství na namočenou přízi.

Fixace

Barvivo se fixuje buď napařováním nebo vařením příze. Vaření se doporučuje pro dosažení méně jednotného zbarvení při barvení ponorem (viz strana 10). Vaření lze použit i při jiných technikách barvení, kdy však může dojít k míchání barev.

Fixace napařováním je ideální pro „postřikové“ barvení (viz strana 7) a pro minimalizaci míchání barev aplikovaných malováním. Přízi lze nahřát buď v mikrovlnné troubě nebo pomocí nerezové napařovací nádoby na zeleninu.

 Vlhká příze si udržuje teplo po dlouhou dobu – před manipulací ji vždy nechte vychladnout

FIXACE NAPAŘOVÁNÍM

  1. Zabalte barvenou přízi do potravinové folie nebo ji vložte do rychlouzavíracího sáčku, který propíchněte, aby měla pára kudy unikat.

Použití mikrovlnné trouby:

  1. Umístěte zabalenou přízi do skleněné mísy.
  2. Ohřívejte na střední výkon po dobu jedné minuty a mezi jednotlivými ohřevy nechte materiál „odpočinout“. Opakujte, dokud z příze nevychází pára. Dbejte, abyste přízi nepřevařili.

Použití parního hrnce z nerezové oceli:

  1. Vložte parní koš do nádoby s několika centimetry horké vody a vložte zabalenou přízi do koše.
  2. Nechte vodu pomalu vařit asi 30 minut, pravidelně kontrolujte, zda se voda nevypařila a v případě potřeby dolijte vodu.

VAŘENÍ

  1. Vložte přízi do nerezové nádoby s dostatkem vody k úplnému ponoření příze.
  2. Pomalu přiveďte k varu a vařte na mírném ohni po dobu 30 minut.

Nechte zcela vychladnout.

Opláchnutí a sušení

Po obarvení příze a fixaci barvy je nutno přízi opláchnout k odstranění zbytků kyseliny a barviva. Před oplachem musí být příze zcela vychladlá, aby nedošlo k plstění.

! Při manipulaci s přízí namočenou v kyselině používejte rukavice.

  1. Nalijte vlažnou vodu do nádoby.
  2. Vložte přízi a jemně míchejte. Příze by měla nyní vypouštět jen malé množství barvy. Pokud voda změní barvu, opakujte proces fixace.
  3. Vylijte vodu a přízi jemně vyždímejte. Neždímejte přízi silou. Pro lepší sušení přízi zabalte do starého ručníku.
  4. Přízi buď nechte ležet nebo ji zavěste a nechte uschnout na vzduchu.
  5. Pokud je přadeno zamotané, počkejte, dokud neuschne, než se pokusíte jej narovnat. Nejprve najděte místa, kde došlo k zacuchání, zatáhněte za ně, chyťte jen zauzlované prameny a „švihněte“ s přadenem o čistý povrch. Nakonec přadeno chyťte oběma rukama a prudce jej přelomte, aby se prameny zarovnaly. Opakujte dle potřeby.

Techniky barvení

Tyto metody lze kombinovat a upravovat dle potřeby. S časem a praxí si vyvinete vlastní oblíbené techniky.

Než začnete

! Před manipulací s barvivy si přečtěte bezpečnostní pokyny v brožuře na straně 4

PŘÍPRAVA PRACOVNÍHO PROSTORU

  • Rozložte si vše potřebné
  • Připravte si prostor pro umístění pomůcek, jenž přišly do styku s barvivem
  • Připravte si hadřík a čisticí prostředek pro případ nechtěného rozlití barviva

„Postřikové“ barvení

Postřikové barvení (barvení postřikem) je jednou z nejjednodušších a zároveň nejzábavnějších metod k vyzkoušení doma.

Příze barvené postřikem se používají při pletení nebo háčkování a dodávají pletené látce „skvrnitý“ vzhled. Příze barvené postřikem jsou oblíbené při výrobě úpletů, ačkoli nejsou široce komerčně dostupné, neboť je jejich masová výroba obtížná. Každé přadeno je jedinečným výtvorem.

Etrofil: U barvení postřikem méně znamená více – nejdramatičtějšího efektu se dosáhne při vynechávání míst na přadenu.

MATERIÁLY A POMŮCKY

  • Příze předem namočená v kyselém roztoku dle pokynů na straně 6
  • Barvivo v jedné nebo více barvách, celkem asi 0,5-1g na 100g příze
  • Malé, jemné síto
  • Nerezový kuchyňský dřez nebo velký plastový podnos

 

POSTUP

! Při manipulaci s přízí namočenou v kyselině a barvivy používejte rukavice.

  1. Namočené přadeno rozprostřete do dřezu nebo na plastový tác a oddělte prameny tak, aby byl podklad co nejrovnoměrněji pokryt.
  2. Držte síto nad dřezem nebo podnosem, asi 5-10 cm nad povrchem příze. Do síta opatrně nasypte malé množství barvicího prášku.
  3. Jemně na síto poklepejte a přesouvejte jej nad přízí tak, aby se barvivo posypalo na různá místa. Mějte na paměti, že může chvíli trvat, než začne barvicí prášek reagovat a jeho účinky tak nemusí být okamžitě viditelné.
  4. Opatrně zdvihněte části příze – pohyb by měl zbarvená místa zviditelnit.
  5. Opakujte, dokud nebudete s účinkem spokojeni a případně přízi otočte.
  6. Nechte přízi 10 minut spočinout, aby mohl prášek na jejím povrchu reagovat. Po uplynutí 10 minut se většina barviva vsákne do vláken a je nepravděpodobné, že by barva pouštěla.
  7. Zafixujte pomocí páry, opláchněte a osušte.

Malování

Pojem „ruční malování“ se často používá k popisu jakékoli ručně barvené příze, avšak my pro srozumitelnost definujeme malování jako nanášení tekutého barvicího roztoku přímo na přízi pomocí štětců, dávkovacích lahviček nebo jednoduše naléváním. Malované příze vytvářejí tkaninu s náhodným, strakatým barevným vzorem nebo malými barevnými přechody, v závislosti na rovnoměrnosti nanášení. Během fixace se mohou barvy mírně rozmazat a splynout. 

Etrofil: Použití různých koncentrací stejného barvicího roztoku vytváří zajímavé efekty a barevné přechody. Chcete-li dosáhnout efektu akvarelu, zkuste nalít silný roztok na několik míst, poté jej nařeďte a nalijte na nebarvená místa.

 MATERIÁLY A POMŮCKY

  • Příze předem namočená v kyselém roztoku dle pokynů na straně 4
  • Barvivo v jedné nebo více barvách, celkem asi 0,5-5g každé barvy na 100g příze
  • Nerezový kuchyňský dřez nebo velký plastový podnos
  • Dávkovací láhve nebo sklenice

 POSTUP

 ! Při manipulaci s přízí namočenou v kyselině a barvicími roztoky používejte rukavice.

  1. Namočené přadeno rozprostřete do dřezu nebo na plastový tác a oddělte prameny tak, aby byl podklad co nejrovnoměrněji pokryt.
  2. Připravte roztok barviva podle pokynů na straně 5. Připravte barvicí roztok s horkou vodou, pokud chcete, aby byly obarvená místa jasně ohraničená, nebo s vlažnou vodou, pokud chcete, aby se barvy prolínaly.
  3. Barvicí roztok aplikujte přímo na přízi pomocí dávkovacích lahviček nebo naléváním. Pokud chcete dosáhnout rovnoměrného krytí, otočte přízi a aplikaci opakujte. Nechejte 10 minut vstřebat.
  4. Opakujte dle potřeby s jinými barvami, vyždímejte přebytečnou vodu do dřezu.
  5. Zafixujte pomocí páry, opláchněte a osušte.

Barvení máčením

Barvení máčením umožňuje tvorbu pravidelného opakování plných barev nebo přechodů. Máčené příze s kontrastními barvami vytvářejí u pletené tkaniny výrazné vzory. Barvy lze snadno vrstvit, neboť barvená místa většinou po vstřebání barvu nepouštějí.

Etrofil: Pro vytvoření pestrobarevné příze pro ponožky přeložte přadeno napůl tak, aby šlo namočit oba konce současně.

MATERIÁLY A POMŮCKY

  • Příze předem namočená v kyselém roztoku dle pokynů na straně 4, po vyjmutí odložte kyselý roztok stranou na pozdější použití.
  • Barvivo v jedné nebo více barvách, celkem asi 1g barviva na 100g příze, méně pro méně syté barvy
  • Velké mísy, jedna pro každou barvu
  • Kroužek pro zavěšení sprchového závěsu nebo stahovací páska (možno použít k držení přadena)

POSTUP

!  Při manipulaci s přízí namočenou v kyselině a barvicími roztoky používejte rukavice.

  1. Smíchejte barvicí roztok pro každou barvu podle pokynů na straně 5.
  2. Do každé mísy nalijte asi 1 litr horké vody a rozdělte mezi ně kyselý roztok, který jsme si před tím uložili stranou. Do každé mísy přidejte barvicí roztok a důkladně promíchejte.
  3. Namočte část přadeno do jedné z lázní. Přadeno začne okamžitě vstřebávat barvu. Chcete-li dosáhnout efektu barevného přechodu, namáčejte přadeno po částech. Pro hluboké zbarvení ponechte přízi v barvicí lázni, dokud nenasákne veškerý pigment a kapalina neztratí barvu.
  4. Opakujte dle potřeby s jinými barvami a překrývejte obarvená místa pro efekt míchaných barev.
  5. Zafixujte barvivo pomocí vámi preferované metody, opláchněte a nechte oschnout.

Barvení ponorem

Barvení ponorem umožňuje plné barvy či méně jednotné zbarvení. Příze se barví a fixuje zároveň, což z této metody činí velmi jednoduchý proces. Často se používá v kombinaci s ostatními barvicími technikami, například pro vytvoření základní barvy, na níž se nanese další barva postřikem či máčením.

Etrofil: Pastelové barvy využívají malé množství barviva, někdy méně než 0,1g. Lepší než správné množství odhadovat je přidat několik kapek barvicího roztoku do teplé barvicí lázně. Ponořte přízi na minutu nebo dvě a poté ji vyjměte a zhodnoťte barvu. Po tmavší odstín přidejte více barviva a opakujte postup.

 MATERIÁLY A POMŮCKY

  • Příze předem namočená v kyselém roztoku dle pokynů na straně 4, odložte kyselý roztok stranou na pozdější použití.
  • Barvivo v jedné nebo více barvách, celkem asi 1-1.5g barviva na 100g příze pro sytou barvu, méně pro světlejší barvu.
  • 10g soli na 100g příze (volitelně pro sytější barvu)
  • Velká nerezová nádoba

 POSTUP

 !  Při manipulaci s přízí namočenou v kyselině a barvicími roztoky používejte rukavice.

  1. Připravte barvicí roztok dle pokynů na straně 5.
  2. Do nádoby přidejte barvicí roztok a (případně) sůl, spolu s uchovaným kyselým roztokem a dostatkem vody pro úplné ponoření příze. Dobře promíchejte.
  3. Vložte přízi a jemně promíchejte, aby se barvivo dostalo všude.
  4. Pomalu přiveďte k bodu varu a udržujte jemný var po dobu 30 minut, po čemž by se měla vstřebat veškerá barva a kapalina by měla být čirá. (Barvivo se tímto také zafixuje.)
  5. Opláchněte a osušte.

A když je dílo hotovo, nezapomeňte se pochlubit výsledkem na info@nasegalanterie.cz. Vaše dílka rádi odprezentujeme na naších stránkách, či facebooku :-)