Textilní vlákna

Textilní vlákno lze definovat jako vlasovou část rostlinné, zvířecí či jiné složky kdy tloušťka je velmi malá v poměru k délce a to v poměru nejméně 1 k 100. Několik vláken vytvoří nit, stočením několika nití vzniká příze. Vlastnosti příze vychází z vlastností vlákna, které získává z chemické kompozice.

Vlákna lze rozdělit: viz obrázek / větší zcela dole

O_MATERIALECH

Přírodní vlákna

Přírodní organické produkty patřící do skupiny obnovitelných zdrojů s neutrální stopou oxidu uhličitého, rozložitelná v krátké době kompostováním. 

Bavlna: Celulózové vlákno ze "semenného lusku" bavlníku. Nejvíce se pěstuje v Indii, USA, Číně, Pakistánu, Turecku. Vyrábí se z ní široká škála oblečení a dalších produktů. Nevýhoda je obrovská spotřeba vody při pěstování, výhodou pak možnost recyklace a snadné rozložení / od několika týdnů do 5 měsíců.

Ačkoli na výrobku z bavlny uvidíte vždy jenom 100% bavlna, ve skutečnosti bavlna ve Vašem výrobku může pocházet ze dvou rozličných rostlin, které se rozlišují dle délky vlákna. 90% bavlny je z kratších vláken (z rostliny Gossypium hirsutum), 10 % je pak bavlna vyšší kvality (z rostliny Gossypium barbadense) označována jako Pima bavlna a Egyptská bavlna / obvzláště Gizza bavlna má mimořádnou kvalitu.

Delší vlákna dělají výrobek jemnější a pevnější. Výrobci někdy bývá označováno jako Egyptská či Gizza bavlna i málo kvalitní produkt jelikož technicky lze jako Egyptskou bavlnu prezentovat každou bavlnu vypěstovanou v Egyptě byť je její kvalita špatná, nápovědou pro zákazníka může být například fakt, že kvalitní bavlna se nikdy nemerceruje / její vlastnosti jsou lepší než li vlastnosti získané mercerací /. Nápadně levným klubíčkům se doporučujeme obloukem vyhnout.

bavlna
Výhody Nevýhody
pohodlná smršťuje se v teplé vodě
velká savost lehce mačkavá
barevná stálost není odolná vůči plesnivění
lehce se barvý lehce hoří
pratelná "žloutne" na slunci
síla v tahu  
lehká manipulace  

produkce_bavlny

 

 

 

 

 

 

Vlna: Nejběžnějším použitím u vlny je výroba oblečení, které udržuje tělo v teple. Díky struktuře vlákna má vlna jedinečné vlastnosti jako termoregulace, kdy stejně jako u ovcí reguluje teplotu nositele s ohledem na to jak teplé či chladné je tělo. Vlna je materiál pevný, prodyšný, přirozeně pružný s vysokou ochranou proti UV záření. Zapomeňte na pověru z mládí že vlna "kouše", kvalitní vlna kousat nemůže. Dnes vlna nabízí širokou škálu produktů, které splní každé očekávání - či už hledáte příjemný materiál, i pro ty kteří jsou více ekologicky zaměření. Čím tenčí vlákno, tím kvalitnější vlna. Správně se pojmem vlna označují pouze vlákna pocházející z ovcí. U Kašmíru, Alpaky či Mohéru se jedná o srst, věděli jste to? 

Merino -  pochází z Merino ovcí, které jsou chovány převážně v Austrálii a Novém Zélandu. Je tenčí než li klasická vlna a díky tomu je jemnější i odolnější. Merino dokáže pohltit vlhkost až do 30% svého objemu, vlhkost se rychle zahřeje, nedochází tak k VLNA_VS_MERINOnepříjemnému pocitu ani při zpocení, navíc Merino efektivně odvádí vlhkost z pokožky. Vlna přirozeně odolává bakteriím i zadržování zápachu. Merino je označováno za nejjemnější vlnu na světě ( nezapomeňte že Angora je srst :-). Nejemnější Merino má tloušťku 15 mikronů, čili je 5 tenčí nežli lidský vlas. U Merina stejně jako u všech materiálů platí že není merino jako merino, ale má několik kvalitativních stupňů:           5. strong wool /23-24,5μm/, 4. medium (23–24,5 μm), 3. fine (18,6–19,5 μm), 2. superfine (15–18,5 μm) a konečně číslo            1. ultra-fine (11,5–15 μm)

Lambswool: neboli jehněčí vlna získávaná z prvního stříhání jehňátek do stáří 6 měsíců. Je hladká, silná a pružná. Je nejlepší volbou pro alergiky = je hypoalergenní a odolná vůči roztočům. Je prodyšná a pomáhá regulovat teplotu stejně jako Merino. Pokud chcete mít jistotu, že s jehňátkem bylo zacházeno eticky, zvolte přízi která se chlubí certifikací GOTS.

AlpakaPochází ze vzdálenějšího příbuzného Lamy. Srst Alpaky je hypoalergenní a mnohdy ji snáší i jinak na vlnu alergičtí jedinci. Srst má podobnou tloušťku jako kašmír nebo jemné merino. Vlna je drahá, proto mnoho výrobků nesoucí Alpaca v názvu obsahuje pouze malé procento vlny Alpaky, nebo dokonce žádnou. Nejlepší rada kterou k tomu lze dát zní - čtěte etikety a popisy. Alpaka je tloušťkou vlákna tenčí/kvalitnější / cca 23-30 mikronů / než li u Mohéru a téměř srovnatelnou tloušťkou jako u Kašmíru ale za výrazně příjemnější cenu.

Mohér: je srstí angorské kozy. Jemností zaostává za Merinem, Kašmírem i Alpakou ( tloušťka vlákna je 25-45 mikronů ). Jedná se samozřejmě o jemnou "vlnu", bývá však neprávem považován za lepší než li ve skutečnosti je. / pro lepší porozumění - pokud je Merino ferrari a obyčejná vlna trabantem, pak Mohér bude audi :-) /. Jeho zařazování mezi elitní vlny je spíše marketingem.

Kašmír: získáván ze srsti Kašmírské kozy. Jedná se o mimořádně jemnou vlnu o tloušťce 15-20 mikronů. Kašmírské kozy jsou sčesávány jednou ročně na jaře. Zatím co ze standardní ovce lze získat ročně cca 3kg vlny, z Kašmírské kozy je to pouze 200 gramů. To je důvodem vysoké ceny ačkoli je Kašmír velmi jemný, pevný, teplý a izolační vlastnosti má až 3x lepší ve srovnání s vlnou.  

Angora: srst Angorského králíka je neuvěřitelně jemná o síle 12-16 mikronů. Srst vytváří efekt "načechrání". Jádro vlákna je duté, díky čemu je mnohem teplejší a lehčí ve srovnání s vlnou. Angorská vlna je obvykle namixovaná s jinými vlákny, je tak jemná že by sama o sobě nedržela tvar. V mixu s polyamidem který dodává výrobku pevnost je naprosto dokonalá. Podobně jako u Alpaky doporučujeme kontrolovat popis zboží, jelikož se může stát, že Vaše Angora neobsahuje žádnou srst tohoto králíka, či zanedbatelné 2-3%. Rozhodně doporučujeme kupovat výrobky s GOTS certifikací. Máte tak jistotu, že králík bude pocházet například z Francie a srst je získávána vyčesáváním, ne bolestivým stříháním či trháním které je vlastní zejména Číně. Že uděláte dobře lze doložit faktem že 90% angorské vlny pochází právě z Číny.

VLNA 

Umělá vlákna

Polypropylen: Absorbuje pouze cca 0,3% vody při namočení na 24 hodin. Zvlhčení při běžném užívání je tak prakticky nulové a materiál je fakticky imunní vůči plísním. I pro to tento materiál doporučujeme pro výrobu plavek, plážových tašek a doplňků do vlhkého prostředí. Odolnost vůči oděru je fantastická a tak i namáhané výrobky mají delší životnost než li u jiných materiálů. Skvěle odolává čistícím chemikáliím, barvy neblednou. Spolu s polyesterem se jedná o velmi trvanlivý materiál.

ODERUODOLNOST

 

Akryl:  Umělé vlákno vyrobeno z polymerů z ropných produktů, tzn. ropy. Jeho výhodou je nízká cena, akrylové vlákna jsou lehká, měkká a teplá, pratelná a rychle schnoucí. Vysoká odolnost vůči škůdcům, olejům a chemikáliím. Nevýhody jsou pak v tvorbě statické elektřiny, bez antipilingové úpravy žmolkovatí, vlákno je velmi citlivé na působení tepla, poměrně slabé a rozpustné acetonem / například odlakovač na nehty /. Pokud hledíte na přírodní dopady, není pro Vás dobrou volbou, například akrylový svetr by jste kompostovali 50-200 let.

Polyester: Umělé vlákno vyrobeno metodou tavícího spřádání. Je fakticky hypoalergenní díky hladké struktuře vlákna, kde se ale neudrží bakterie nemůže se udržet ani barva, to je důvod proč se barví velmi špatně / možná jste se setkali s různými pokusy okopírovat Dolphin Baby, ale málokterá podobná příze se v kvalitě může přiblížit, za nás pouze Yonca /. Více o barvení uvedeme v samostatném článku. Má nízkou tepelnou vodivost / pozitivní vlastnost na udržení tepla /, je téměř nesavý. Tekutiny jsou odváděny po obvodu vlákna, na vnější straně se při styku se vzduchem odpařují. Díky tomu je oblíben pro výrobu například triček pro sportovce. Pro výrobu čepiček pro miminka jej nedoporučujeme. / nedýchá, nesaje a pokud je dítě v kočárku je odpar potu omezen. 

Srovnání vlastností některých vláken

    pevnost v tahu    
  měrná hmotnost za sucha za mokra savost % protažení %
Bavlna 1,54 3,0 - 5 3,0 - 6 8,5 3,0 - 10
Vlna 1,3 1,0 - 1,7 0,8 - 1,6 13 - 16 20 - 40
Hedvábí 1,2 - 1,34 2,4 - 5,1 2,0 - 4,3 11 20
Akryl 1,17 2,0 - 2,7 1,6 - 2,2 1 - 1,5 34 - 25
Polyester 1,38 2,8 - 6,3 2,8 - 6,3 0,4 19 - 50
Nylon /6,6 1,14 3,5 - 9,0 3,2 - 8,0 2,8 - 5,0 16 - 50

 

Každý materiál má své výhody i nevýhody, a to co může působit například jako výhoda, může se lehce stát nevýhodou, pakliže bude použito na špatný výrobek. Například neprodyšnost a nesavost jsou skvělé výhody u akrylu či polyesteru, pakliže z nich chcete vytvořit například na deku či šálu, ale ačkoli jsou oba materiály často používané i doporučované pro čepičky pro miminka, je nesavost a neprodyšnost to pravé? / co se stane při když dojde k zpocení? /. Polypropylen je skvělý "nezničitelný" materiál pro výrobu kabelky, plážové tašky, plavek a pod. ale použít jej například na halenku.. vážně? Příklady by se dalo pokračovat donekonečna, není to ale smyslem tohoto článku.

Závěrem, doufáme že jste se při čtení neokousali nudou :-)

Naše Galanterie

O_MATERIALECH