Recyklovaná bavlna

Výrobky z recyklované bavlny se po světě těší rostoucí oblibě. Co by Vás mohlo zajímat?

Vše začíná tříděním. Původní materiál je rozdělen dle barev a následně je strojně trhán na menší kusy, později na jednotlivé vlákna. Vlákno které tímto způsobem vzniká, je kratší než li původní vlákna bavlníku. Nelze jej tedy již jednoduše spřádat do nití, pro to je nutné přidávat originální vlákna bavlníku a rovněž vlákna polyesteru. Každá recyklovaná bavlna tak obsahuje polyester a je nesmyslné tvrdit že je zde přidán snad pro větší jemnost, či zlepšení kvality.      

Není recyklovaná bavlna jako recyklovaná bavlna. Podobně jako když vidíte 100% čokoládu, budou velké rozdíly v kvalitě, tady si ale můžete pomoci například obsahem kakaa. Výrobci u výrobků z recyklované bavlny však nemusí na výrobku označovat její kvalitu. Například recyklovaná bavlna získána ze svetru z Giza bavlny bude mít rozhodně vyšší kvalitu, než li recyklát ze staré matrace.

Obecně platí, že čím je vzniklé vlákno po recyklaci silnější, tím vzdálenější je k vlastnostem bavlny a tudíž má nižší kvalitu. Nejméně kvalitní je recyklovaná bavlna 6/1 = 6 metrů na gram. Následuje 10/1, 15/1, 20/1 a 30/1 tedy 30 metrů na gram. U posledně zmíněné kvality je pro běžného uživatele nerozeznatelná od bavlny. I pro to, u výrobků Maccaroni které jsou z recyklované bavlny používáme materiál výhradně v kvalitě 20/1 a 30/1. Cenové rozdíly v nákupu jsou v násobcích, i pro to drtivá většina výrobců používá kvalitu 6/1, případně 10/1. 

Mezi nevýhody recyklované bavlny patří barevnice. Nově vzniklá vlákna se již nebarví. Pro to bývá barevnice omezená a při nových šaržích výrobků již může mít okem rozpoznatelný rozdíl. Nezapomínejme zde na to, že barva záleží od materiálu barevně roztříděného na začátku procesu recyklace. Další nevýhodou pak jsou horší vlastnosti než u původního vlákna jako je savost, pevnost v tahu či trvanlivost a to od zanedbatelného snížení při recyklované bavlně vysoké kvality až po významnou ztrátu v případě kvality 6/1.

Naopak mezi výhody lze řadit obecně pozitivní vliv recyklace na životní prostředí, kdy materiál získává druhou životní šanci a mění se ve výrobky místo směrování na skládku. Dále je to výrazně lepší cena než li u originální bavlny. V neposlední řadě patří úspora vody. Bavlna při pěstování totiž vyžaduje obrovskou spotřebu vody. Na tunu recyklované bavlny se tak ušetří až 750 kubíků vody. My jsme tak rádi že jsme naším projektem Maccaroni pomohly od roku 2017 ušetřit již desítky milionů litrů vody :-)

Srovnání recyklované bavlny kvality 30/1 a 10/1

                       30/1                                                 10/1       

3MM_ABIHorsi_KVALIITA_10_1